De kuststad Xiamen in de Fujian provincie heeft zich ontpopt tot een nieuwe hub voor onderhoud van de luchtvaart. Een reeks van ondersteunende beleidsmaatregelen in de vrijhandelszone van de stad leidt tot een snelle groei van de industrie.

De luchtvaart onderhoudsindustrie groeide 24,8% jaar-op-jaar in 2016 en bereikte een waarde van 12,1 miljard yuan (1,8 miljard dollar). Sinds de oprichting in 2015 is de vrijhandelszone nu de thuisbasis van twaalf bedrijven welke alle aspecten binnen de industrie aanbieden, van structurele revisie tot luchtvaart training.

Deze groei wordt gestimuleerd door nieuwe hervormingen binnen de vrijhandelszone. Maatregelen zoals versnelde invoer en uitgebreide begeleiding van opslag in een entrepot van benodigde onderdelen voor reparaties maken het sneller, veiliger en goedkoper voor bedrijven om vliegtuigen in Xiamen te onderhouden.

De vrijhandelszone heeft ambitieuze doelen gesteld om dit succes door te zetten, met als doel om de industrie te laten groeien tot ten minste 13,5 miljard yuan in 2017. Uiteindelijk hoopt Xiamen het succes van de onderhoudsindustrie te gebruiken als een opstap naar de oprichting van een hub voor de luchtvaartindustrie. De stad heeft zelfs de ambitie om een rol in de nationale strategie van het lokaliseren van de productie van grote vliegtuigen te spelen.

Meer beleidssteun in nabije toekomst

Om de ambities binnen de luchtvaartindustrie te realiseren wordt er gewerkt aan een aantal verdere hervormingen. China’s ministerie van handel gaf onlangs het groene licht voor de vrijhandelszone om toezicht maatregelen toe te passen voor handel buiten de speciale douanetoezicht zones.

Dit zal toezicht op internationale luchtvaart onderhoudsbedrijven optimaliseren en financiële lasten van de naleving van de eisen voor de douane verlichten, waardoor bedrijven meer middelen kunnen toewijzen om hun concurrentie vermogen te verbeteren.

Tevens werden de invoerrechten voor hydraulische aandrijvingen en stuwkracht kogellagers drastisch verlaagd op 1 januari 2017. Indien deze maatregelen een succes blijken is er een goede kans dat de nieuwe belastingtarieven landelijk worden ingevoerd.