In de eerste tien maanden van 2016 realiseerde de haven van Xiamen een jaar-op-jaar groei van 4,19% in de containeroverslag. Een nieuws partner van de General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine van China meldde dat de groei in november 10,5% meer was dan in dezelfde periode vorig jaar.

Met de huidige groeitrend is de haven goed op weg de jaarlijkse doelstelling van 9,6 miljoen TEU te realiseren. In de afgelopen jaren heeft de scheepvaartsector met trage groei te maken vanwege wereldwijde economische vertraging. De haven van Xiamen is er echter in geslaagd haar internationale routes uit te breiden met investeringen van de Xiamen Container Terminal Group en is momenteel de 17de grootste haven volgens de World Shipping Council.

TEU is de aanduiding voor de afmetingen van containers, de afkorting staat voor Twenty Foot Equivalent Unit. Een container van veertig voet telt als twee TEU.

Na de oprichting in 2014 heeft de Xiamen Container Terminal Group uitgebreid tot 94 internationale scheepvaartlijnen.

Gunstige toekomst voor haven van Xiamen

Xiamen’s handelsbetrekkingen met BRICS landen zijn als host van de BRICS-top in 2017 steeds nauwer geworden. De lijnen met Vladivostok in Rusland, Durban en Kaapstad in Zuid Afrika en Mundra in India zijn al jaren operationeel en brengen een trouwe klantenkring met zich mee.

De kwaliteit van dienstverlening wordt steeds meer erkend, de Shanghai International Shipping Institute heeft Xiamen als vierde gerangschikt tussen containerhavens voor algemene diensten in 2016.