Tijdens een kleinschalige bijeenkomst voorafgaand aan de achtste BRICS top maakte de Chinese president Xi Jinping bekend dat China de negende BRICS top zal organiseren. De negende BRICS top vindt plaats in de kuststad Xiamen in September 2017.

BRICS bestaat uit de landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika en bevorderen onderlinge handel alsmede een meer legitiem internationaal systeem. De vijf landen hebben een eigen bank opgericht, namelijk de New Development Bank, om minder afhankelijk te zijn van het IMF. De New Development Bank richt zich met name op leningen ter bevordering van infrastructuur.

BRICS vertegenwoordigd ongeveer de helft van de wereldbevolking en ruim 20% van de globale BBP. Samen beschikken ze over een geschatte 4 biljard US Dollar in gecombineerde buitenlandse reserves.

Pittoreske Xiamen

Xiamen valt onder de provincie Fujian en is gelegen aan de Straat van Taiwan in het zuidoosten van China. De relatief kleine kuststad is bekend van grote beurzen zoals de Xiamen International Stone Fair en CIFIT (China International Fair for Investment & Trade). Het is tevens bekend van zijn beeldschone omgeving en behoort tot de meest bezochte toeristische steden binnen China.